Karyotypering

Hoewel karyotypering een van de oudste genetische technieken is, blijft het een veelgebruikte procedure in ons laboratorium.

Karyotypering maakt het mogelijk om een complete set chromosomen in een cel te visualiseren met behulp van een lichtmicroscoop. Deze techniek wordt veelal toegepast op twee belangrijke gebieden: het beoordelen van dieren voor fokdoeleinden en het evalueren van cellijnen die worden gebruikt bij de ontwikkeling van kweekvlees. Het proces omvat het isoleren van cellen en het ordenen van hun chromosomen in een gestandaardiseerd karyogram voor grondige analyse. Met behulp van G-banding (Giemsa-kleuring) wordt een kenmerkend patroon gecreëerd om chromosomale afwijkingen te identificeren. Deze afwijkingen kunnen variëren van trisomieën, deleties, inserties, hermafroditisme tot afwijkingen zoals reciproke en Robertsoniaanse translocaties.

Karyotypering bij levende dieren

Karyotypering bij levende dieren wordt voornamelijk uitgevoerd met bloedmonsters, waarbij witte bloedcellen, die een kern bevatten, worden gebruikt. Deze techniek wordt het meest toegepast bij varkens en is vaak een standaardprocedure voor beren waarvan het sperma wordt gebruikt bij kunstmatige inseminatie (KI) in de varkensfokkerij. Steeds vaker wordt karyotypering ook toegepast bij andere fokdieren, zoals runderen.

Ondanks dat chromosomale afwijkingen zeldzaam zijn, is routinematige screening van fokdieren cruciaal. De overdracht van chromosomale afwijkingen via KI kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben, zoals kleinere worpen bij dragers, wat aanzienlijke economische verliezen voor de sector kan betekenen.

Een andere belangrijke toepassing van karyotypering bij levende dieren is het diagnosticeren van de oorzaak van verminderde vruchtbaarheid bij waardevolle dieren, zoals paarden. Als chromosomale afwijkingen de onderliggende oorzaak zijn, kan een karyogram hier duidelijkheid in geven, waardoor gerichte behandelingen of fokbeslissingen mogelijk worden.

Karyotypering van cellijnen voor gekweekt vlees

Bij het onderzoek naar en de productie van kweekvlees is het waarborgen van de levensvatbaarheid en stabiliteit van cellijnen essentieel voor een consistente en betrouwbare productie. Karyotypering speelt hierin een belangrijke rol door een gedetailleerde analyse van de chromosomen te bieden en zo de genetische integriteit van de cellijnen te bevestigen. Deze verificatie zorgt ervoor dat de cellijn levensvatbaar blijft voor langdurig gebruik in de kweekvleesproductie. Veelgebruikte cellijnen zijn afkomstig van soorten zoals varkens, runderen, schapen en zalm, wat de diversiteit weerspiegelt van kweekvleesproducten die in ontwikkeling zijn. Het karyotyperen van cellijnen van andere diersoorten behoort ook tot de mogelijkheden.

Meer informatie

Benieuwd of VHLGenetics uw project kan ondersteunen of een karyogram kan uitvoeren voor uw specifieke diersoort of gewenste toepassing? Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie of om uw wensen te bespreken.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,-